הסיבות והטיפול בפיגמנטציה ובכתמים בעור הפנים

תופעת הפיגמנטציה שכיחה מאוד אצל רוב בני האדם במיוחד אצל נשים. הפיגמנטציה היא תוצאה של ייצור רב של מלנין בגופנו אשר מציף את העור ויוצר על פניו כתמים חומים (הצבע נע בין חום אדמדם לחום שחור). למעשה, תפקידו של המלנין הוא להגן על עורנו מפני קרינת השמש, קרינה אקולוגית סביבתית וכ’ו.

הפיגמנטציה היא בעיה אסתטית בלבד והגורמים לבעיה הם:

  • חשיפה לשמש: קרינת UVA ו-UVB
  • חשיפה לאור: נאון, LED, קרינה אקולוגית סביבתית.
  • שינויים הורמונליים: הריון, שימוש באמצעי מניעה הורמונליים כגון גלולות, התקן תוך רחמי וכו’.
  • פיגמנטציה פוסט דלקתית: נגרמת לאחר פצעים בעור, לדוגמה אקנה.
  • גיל: תופעת גיל המעבר.
  • שינויים תודעתיים: מצבי רוח המושפעים מלחץ וטראומה.
בעשור האחרון נצפתה עליה עצומה בביקוש לתכשירי הבהרת העור המיועדים לטיפול בהיפר פיגמנטציה (פיגמנטציית יתר). ללא ספק, כל עוד האוכלוסייה הכלל עולמית ממשיכה להזדקן – שנים של נזקי שמש בשילוב עם שינויים הורמונליים עלולים להתבטא כפיגמנטציה וגוון עור לא אחיד. תופעה זו תמשיך לגדול ברחבי העולם.
 

שלושת הגורמים העיקריים לפיגמנטציה בעור הפנים

בנוסף להשפעות גנטיות וסביבתיות, פיגמנטציית העור מושפעת מ-3 גורמים עיקריים: גורמים הורמונליים, אמצעי מניעה על בסיס הורמונלי וחשיפה לקרני UV. להלן פירוט על שלושת הגורמים העיקריים לתופעת הפיגמנטציה:
 

השפעות הורמונליות – כתמי מלזמה ‪melasma

תיאור: השפעה הורמונלית הנו גורם משמעותי נוסף להיווצרות היפר פיגמנטציה. המונח מלזמה ,הידוע גם בכינויו “מסכת הריון”, משמש לתיאור היפר-פיגמנטציה הנובעת מהיריון. בתקופת הריון נוצר שינוי במאזן ההורמונים שיכול לגרום להתפתחות היפר פיגמנטציה המתבטאת בצורות שונות, כגון כתמים על העור ומלזמה. הסברה היא שאסטרוגן ואור הם האשמים העיקריים במצב זה.
 
קהל: מלזמה משפיעה בעיקר על נשים בגיל הפוריות – מממצאי מחקרים מראים כי עד 75% מהנשים עשויות לפתח מלזמה במהלך הריון וכ 33% מהנשים המשתמשות בגלולות למניעת הריון מתלוננות גם הן על בעיה זו. הופעתן של כתמי מלזמה בעור, שכיחות יותר בקרב נשים עם צבע עור כהה ונראים לעין לרוב באזורים החשופים לאור שמש.
 
נראות: מלזמה נראית ככתם פיגמנטי בעל צורה לא סדירה, שצבעו נע בין חום בהיר לחום כהה.
 
מיקום: המיקום השכיח ביותר של כתמי מלזמה הוא במרכז הפנים: סנטר, שפה העליונה, לחיים, אף ומצח. במידה פחותה, מלזמה מופיעה על האף או על קו הלסת. השם “מסיכת ההריון” מצביע על הופעתה השכיחה במהלך הריון או בנטילת גלולות למניעת הריון. היפר פיגמנטציה עשויה להיות קבועה או להיעלם ולהופיע שוב בהריונות הבאים או בשימוש בגלולות למניעת הריון.
 
 

אמצעי מניעה על בסיס הורמונלי
היפר פיגמנטציה יכולה להתרחש גם אם נעשה שימוש באמצעי מניעה על בסיס הורמונלי כגון גלולות, מדבקות והתקן תוך רחמי. בסוף הריון, כשהשינויים ההורמונליים מתחילים לדעוך, הפסקת נטילת תוספים הורמונליים או גלולות למניעת הריון תגרום
לדעיכתה של הפיגמנטציה עד לכדי היעלמותה. יחד עם זאת, חשוב לציין שהמצב עשוי להמשך לתקופה של עד כ-5 שנים לאחר תקופת הריון או הפסקת השימוש בגלולות למניעת הריון. 

 

חשיפה לקרניי UV

הגורם העיקרי להיווצרות היפר פיגמנטציה לרוב ייגרם כתוצאה מחשיפת העור לקרניי UV. הפרשת מלנין היא מנגנון מובנה אשר תפקידו, בין היתר, לווסת ולצמצם תגובות דלקתיות ולהגן על תאי העור מנזקי החשיפה לקרני UV. במקרים שבהם הגוף מייצר עודף מלנין הוא עלול להיות פחות אפקטיבי במניעה. גם חשיפה מצומצמת לקרני השמש יכולה לעודד את הגוף לייצר עודף מלנין ולגרום להופעת כתמי פיגמנטציה. מחקרים מראים כי ל-90% מאוכלוסיית העולם יהיו כתמי שמש עד גיל 60.
שימוש במקדמי הגנה SPF הם קריטיים בשמירה על העור מפני ייצור עודף של מלנין.
טיפול בפיגמנטציה

כיצד נטפל בפיגמנטציה באמצעות תכשירים?

טיפול בפיגמנטציה שנוצרה כתוצאה מחשיפה לשמש, בעלת תוצאות טובות יותר מזו הנגרמת משינויים הורמונליים. הטיפול יעשה על ידי מריחה של מסנני הגנה מפני השמש בעלי דרגות הגנה שונות (טווח מינימלי של SPF30) במטרה למנוע פיגמנטציה עתידית, אף אם היא נוצרה כתוצאה מהשפעה הורמונלית, מכיון שחשיפה לקרני השמש תורמת גם היא להיווצרות היפר פיגמנטציה בהשראת הורמונים (מלזמה)
 
אך הדבר הראשון והחשוב ביותר, הוא התאמת שגרת טיפול קבועה ועקבית לאורך כל השנה, גם בימי החורף, גם בתוך הבית ומחוצה לו וגם בזמן נסיעה ברכב!
 
אנו בדרמלוג’יקה בשיתוף עם המכון הבינלאומי ללימודי העור- The International Dermal Institut, חקרנו את הגורמים המובילים להיפר פיגמנטציה ובהתאם לכך פיתחנו תכשירים המכילים את המרכיבים המתקדמים ביותר לצורך טיפול אפקטיבי בפיגמנטציה. אנו שמים דגש על תכשירים בטוחים לצמצום הסיכויים לגירוי או להחמרה.
 
הטיפול הטוב ביותר הוא כמובן טיפול מניעה באמצעות שימוש יומי וקבוע בתכשירים המיועדים להבהרת פיגמנטציה ולהפחתת הייצור המחודש של כתמי הפיגמנטציה.
 

5 שיטות טיפול נוספות בפיגמנטציה

  1. שימוש בתכשירי ניקוי ופילינגים המכילים חומצות מחדשות ומבהירות כגון : חומצה לקטית, חומצה גליקולית, חומצה פיטית ונגזרות של ויטמין A. כל אלו יסייעו להיפתר מתאי עור אשר ספוגים במלנין, יחדשו את העור, יעכבו את הפרשת המלנין ויתרמו לקבלת גוון עור חלק ואחיד יותר. סקין רסורפיסינג קלינסר, דיילי גליקוליק קלינסר ודיילי מיקרופוליאנט.

  2. שימוש בתכשירים ייעודיים לטיפול בכתמים ובגוון לא אחיד של העור, המכילים מרכיבים מבהירים ומדכאי מלנין כמו למשל ניאצינמיד והקסיל-רסורצינול, אשר יעכבו את הפרשת המלנין העודפת, יבהירו כתמי עור ויעניקו לעור גוון אחיד יותר. בניגוד לתכשירים מעכבי מלנין נפוצים בעולם הקוסמטיקה המותרים לשימוש רק בחודשי החורף, סדרת תכשירי ההבהרה של דרמלוג’יקה מבוססת על מרכיבי הבהרה בריאים ולכן מותרת ואף מומלצת לשימוש בכל ימות השנה וגם בזמן הריון.                                                                                                                                                                                                                
  3. מרכיב נוסף התורם להבהרת כתמי עור הוא ויטמין C, אנטיאוקסידנט מבהיר התורם לחוסן העור. על מנת שנוכל לנצל את יתרונותיו של הויטמין C עליו להיות יציב (לא מתחמצן בקלות) ובעל זמינות ביולוגית גבוהה (יכולת לחדור לשכבות העמוקות של העור) , ויטמין C איכותי שכזה תוכלו למצוא בסדרת תכשירי הביולומין C של דרמלוג’יקה 

  4. טיפול משולב: על מנת להשיג את התוצאות האופטימליות בטיפול בכתמי עור מומלץ לשלב סדרת טיפולים במכון באמצעות פילינגים וסרומים ברמה מקצועית, לצד שגרת טיפול עצמאית וקבועה בבית המכילה תכשירי הבהרה פעילים.

  5. במקרים מסוימים ניתן לשקול טיפול משולב במכשור חשמלי ייחודי כדוגמת לייזר.